Svenskt tåg körde i 300 km/timmen

Tidigt på söndagsmorgonen spräckte ett svenskt Regina-tåg drömgränsen på järnväg med att komma upp i 303 km/h. Testerna skedde på den långa raksträckan mellan Skövde och Töreboda på Västra stambanan. På Västgötaslätten har det för tredje sommaren i rad genomförts tester av ny teknik för framtidens snabbtåg. Tidigare i somras sattes ett nytt hastighetsrekord på 295 km/tim.
Tidigt på söndag morgon lyckades man alltså passera den magiska gränsen 300 km/timmen för första gången på svensk mark.

– Det här är en milstolpe för projektet Gröna Tåget och utvecklingen av nya snabbtåg i Sverige. Den här sortens tåg blir ett mycket bra komplement i framtidens snabba och miljöeffektiva transporter på järnväg, säger Banverkets generaldirektör Minoo Akhtarzand.

För att höja tågens prestanda i högre hastigheter behövs ny och avancerad teknik. Tidigare år har man testat bland annat en ny elektriskt reglerad boggi (hjulupphängning), som styr bra i kurvorna. Nu har man testat elektriska motorer som är kompaktare och ger ytterligare minskade energiförluster, samt en ny aktiv fjädring som ger mjukare gång i kurvorna och samtidigt medger bredare vagnar.

Ett viktigt syfte är att minska restiderna i framtiden. Tåget ska kunna användas både på befintliga banor och på de nya höghastighetsbanor, som så småningom troligen kommer även till Sverige.

Tåget ska vara anpassat för svenska och nordiska förhållanden och det blir ännu energieffektivare än dagens tåg. Det ska också bli billigare att köra och öppnar därför för lägre biljettpriser.

Dom får se till att det finns extra många spypåsar för annars så får dom kräks i alla vagnarna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: